Hoe gevaarlijk is de MRSA-bacterie?
MRSA
MRSA (meticilline-resistente Staphylococcus aureus) is een bacterie die veel voorkomt in de Nederlandse veehouderij.
Gezonde Mensen Merken Niets
Gezonde mensen merken er volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) niets van als zij besmet zijn met de bacterie. Voor ernstig zieke patiënten met een lage weerstand en mensen die geopereerd moeten worden, kan besmetting wél gevaarlijk zijn. Zij kunnen ontstekingen krijgen. Via het bloed kunnen ook de organen worden aangetast. De infecties kunnen in het uiterste geval zelfs dodelijk zijn.
De Bacterie Kan Van Dier Op Mens Overgaan
De bacterie verspreidt zich gemakkelijk onder dieren. Die worden er niet ziek van. De bacterie kan van dier op mens overgaan. Mensen die werken met varkens of vleeskalveren, hebben dus een verhoogd risico op besmetting.
Verandering in Kwaadaardiger Variant
De bacterie zou kunnen veranderen in een kwaadaardiger variant die meer aangepast is aan de mens. Hier zijn op dit moment volgens het RIVM geen aanwijzingen voor.
Eten van Varkensvlees
Ook zijn er geen aanwijzingen dat mensen besmet kunnen raken met MRSA door het eten van varkens of kalfsvlees.
Het Aantal Besmettingen Loopt Op!
Het aantal besmettingen met MRSA loopt op: in 2007 waren er 793 besmettingen, in 2008 1123.
Grote Bedrijven Het Meest Gevaarlijk
Vooral varkenshouderijen maar evenzeer vleeskalverhouderijen en pluimveeslachterijen hebben ermee te maken. Uit het RIVM rapport "Veegerelateerde MRSA" blijkt dat grote bedrijven vaker MRSA- positief zijn dan kleine bedrijven.
November 2010
Bron: infographic: CRW, GN / bron: Maran-rapport 2007
Terug naar de startpagina
|