vlag-nl.jpg - 1kb
vlag-nl.jpg - 1kb
vlag-uk.jpg - 1kb
vlag-usa.jpg - 1kb

Lees

De

Feiten

Opbouwen van Reserveslaap

Studie

Tracy L. Rupp van het Army Institute of Research, Department of Behavioral Biology in de USA concludeert dat het mogelijk is om een reserveslaap op te bouwen. Een aantal personen met een gemiddelde leeftijd van 25 jaar werden onderworpen aan een test.

Langer en Korter Slapen

Een gedeelte van de groep kreeg gedurende een week een langere slaapperiode van 10 uur en het andere gedeelte een gewone slaapperiode. Daarna kregen beide groepen een een verkorte slaapperiode van 5 uur gedurende 7 dagen. Dus met een duidelijke slaap beperking. Daarna kregen beide groepen een herstel periode.

Testen door middel van uitvoeren van Taken

In iedere fase werden de personen onderworpen aan het uitvoeren van testen. Er moesten wiskunde taken worden uitgevoerd en series van handelingen worden uitgevoerd. De snelheid en nauwkeurigheid van de uitvoering werd vastgelegd.

Resultaat

De evaluatie laat zien dat de groep van de verlengde slaapperiode het beste presteerde tijdens de periode met slaapbeperking. Kortom, 1 week van de slaap verlenging verbeterde de veerkracht tijdens latere slaap beperking. Ook tijdens de herstel periode bleek deze groep beter te presteren.

Praktijk

Natuurlijk wisten we dit allang maar nu is het ook bewezen! Dezelfde adviezen gelden voor de langeafstandswandelaars. Een Lange Afstands Wandeling (LAW) heeft ook een gedegen voorbereiding nodig. Een goede planning van spieren trainen en het opbouwen van extra slaap zijn een must om de eindstreep te halen.

Februari 2010

Bron: http://snipurl.com/ugosp en eigen bron

Terug naar de startpagina